Situering

De belle époqueperiode bracht voor toeristisch Blankenberge een ware explosie mee. Rijke toeristen wilden hun eigen stek aan zee. Met je villa Sans Souci, Claribella of Les Goëlands kon je immers pronken én volop genieten van de gezonde zeelucht.

Tot 1900 werd, volgens de heersende mode, gebouwd in neo-stijlen en ook het overladen van je gevel met een mix van stijlelementen was ‘in’. De kustvilla’s met typisch overdekt terrasje op de bel etage vulden zij aan zij de Zeedijk, de straten rond de Sint-Rochus kerk en de Rogierlaan.

Art nouveau villa’s duiken volgens de bouwarchieven vanaf 1901 op. Toeristen en gegoede Blankenbergenaars kregen algauw de smaak van zwier en kleur te pakken en “bouwmeesters” bedienden hen op hun wenken.

Heel markant voor het Blankenbergs art nouveaupatrimonium is het gebruik van geglazuurd keramisch materiaal voor gevelbekledingen: praktisch in onderhoud, hygiënisch en bestand tegen het grillige zeeklimaat.

Naast de zweepslaglijn doet vanaf 1908 ook de streng geometrische art nouveau van Weense origine zijn intrede in het Blankenbergs straatbeeld.

U ziet het: voor elk wat wils!

BL081 desmetdenaeyerlaan 83 87